Tanıma İşleyici İşlerini Konfigüre Etme

Tanıma işleyici ile bir prosedürdeki resim dokümanları için barkod tanıma, doküman ayırma ve dizin yapma işlemlerini otomatikleştirebilirsiniz.

Tanıma işlemi hakkında ve tanıma işlerini konfigüre edip yönetme hakkında bilgi edinmek için bkz.:

Tanıma İşlemi Hakkında

Tanıma işleyici, çok çeşitli doküman senaryoları ve konfigürasyonları barındıracak şekilde tasarlanmıştır. Yaygın bir tanıma işleme senaryosu:

  1. Bir tanıma işi, istemci kullanıcıları doküman içeren büyük toplu işlemleri tarayıp serbest bıraktıktan sonra bir işlem sonrası adımı olarak çalışır.

  2. Tanıma işi, toplu işlemde her sayfadaki barkodları ve/veya düzeltme eki kodlarını tespit eder.

  3. İşin seçilen doküman düzenleme yöntemine bağlı olarak, tanıma işleyici toplu işlemin sayfalarını ayrı dokümanlara ayırır.

  4. Tanıma işi, doküman meta veri alanlarına barkod değerleri, öndeğerler veya değerler uygulayarak dokümanları dizin yapar.

  5. Tanıma işleminden sonra bir işlem sonrası adımı olarak, toplu işlem kaydetme işleyiciye gönderilir.

Tanıma işleminin altında yatan temel kavramlar şunlardır:

Doküman Düzenleme Yöntemleri

Tanıma işleyici, dokümanları düzenlemek için bir toplu işlemin tek bir resim formatlı doküman içermesini gerektirir (bu tek doküman aslında birden fazla dokümandan oluşuyor olsa da). Toplu işleme sırasında, tanıma işleyici seçtiğiniz doküman düzenleme yöntemine uygun şekilde toplu işlemi mantıksal dokümanlar halinde düzenler. Örneğin, her dokümanın sabit sayıda sayfa içereceğini veya dokümanların aralarında ayırıcı sayfalar içereceğini belirleyebilirsiniz.

Tanıma işini, dokümanları zaten ayrılmış olan ve sadece barkod tanımasına ihtiyaç duyan toplu işlemler için doküman düzenlemeyi atlayacak şekilde konfigüre edebilirsiniz. Tanıma işinin Doküman Düzenleme sayfasında bir doküman düzenleme yöntemi belirlersiniz. Şu yöntemlerden birini seçebilirsiniz:

Diğer Önemli Tanıma İşleyici İşi Ayarları

Doküman Düzenleme Yöntemleri ek olarak, tanıma işleyicinin otomatik barkod tanıma, doküman ayırma ve dizin yapma işlemlerini gerçekleştirmesini sağlayan, birbiriyle ilişkili diğer önemli tanıma işi ayarları şunlardır:

Barkodları ve Düzeltme Eki Kodlarını Tespit Etme ve Belirleme Ayarları

Tanıma işi oluştururken, tanıma işleyicinin barkodları nasıl tespit ettiğini ve tanımladığını belirleyebilirsiniz:

  • Barkod Tanıma sayfasında öndeğer olarak Evrensel Kod Çözücü seçilidir. Tespit edilecek barkodları, barkodlara özel diğer ayarları ve düzeltme eki tespitini belirleyebilirsiniz. Tanıma işleyici, tüm sayfalarda arama yaparak işte tespit edilmek için belirlenmiş barkodları tanır. Bu sayfada şu seçenekler kullanılabilir:

    Tablo 12-1 Evrensel Kod Çözücü Seçenekleri

    Seçenek Açıklama

    1-D Sembolojiler

    Tanıma işleyicinin aramasını istediğiniz 1-D barkod sembolojileri listesinden seçim yapın.

    Seçebileceğiniz 1-D sembolojileri:

    • Kod 128

    • Kod 39

    2-D Sembolojiler

    Tanıma işleyicinin aramasını istediğiniz 2-D barkod sembolojilerini seçin.

    Seçebileceğiniz 2-D sembolojileri:

    • PDF417

    • QR kodu

    Resim Başına Maksimum Barkod

    Resim başına maksimum barkod sayısını belirtin (0 ile 10 arası). Kod çözücü bu ayarda belirtilen değeri tespit ettiğinde veya aştığında bir resmi işlemeyi durdurur. Bu ayar sistem performansını optimize etmeye yardımcı olur.

    Öndeğer olarak bu seçenek 1'dir.

    Minimum Barkod Yüksekliği

    Bir resimde bulunabilecek en kısa barkodun yüksekliğini belirtin (0,2 inç ile 3 inç arasında).

    Öndeğer olarak bu seçenek 0,5 inç olarak ayarlıdır.

    Bu ayar sadece 1 boyutlu barkod sembolojileri için geçerlidir.

    Bu ayar, çapraz barkodların tanınmasına yardımcı olur.

    Ölçü Birimi

    Açılan listeden Minimum Barkod Yüksekliği ayarı ve Maksimum Barkod Genişliği ayarı için ölçü birimini seçin. Seçenekler inç ve cm'dir. Ondalık duyarlık 3'tür.

    Maksimum Barkod Genişliği

    Bir resimde bulunabilecek en geniş barkodun maksimum genişliğini Minimum Barkod Uzunluğu ile 10 inç arasında belirleyin.

    Öndeğer olarak bu seçenek 2 inç olarak ayarlıdır.

    Bu ayar sadece 1 boyutlu barkod sembolojileri için geçerlidir.

    Bu ayar, çapraz barkodların tanınmasına yardımcı olur.

    Minimum Barkod Karakteri

    Barkod için işlemede değerlendirilecek minimum karakter sayısını belirtin (1 ile 1000 arasında).

    Öndeğer olarak bu seçenek 1'dir.

    Barkod Değerini Düzeltme Eki Kodu Olarak Yorumla

    Bir barkod değerini düzeltme eki kodu tipine eşlemek için bu ayarı kullanın.

    Belirtilen barkod değeri tanınırsa bunun bir barkod değeri olarak değil; düzeltme eki kodu tipi olarak yorumlanmasını belirtebilirsiniz.

    Düzeltme Eki Kodu bölümünde listelenen her düzeltme eki kodu tipinin yanındaki Barkod Değeri metin alanlarında bir alfasayısal barkod değeri belirtin:

    • I

    • II

    • III

    • IV

    • VI

    • T

    Bir sayfadaki sadece ilk eşleşme, düzeltme eki koduna dönüştürülür. Barkodların geri kalanı, değerleri eşlemede belirtilenlerle eşleşse bile düzeltme eki kodlarına dönüştürülmez.

    Barkod değeri karşılaştırması büyük/küçük harfe duyarlıdır.

    Not:

    Hakkında bilginiz varsa barkod sembolojisini seçmeniz önerilir. Semboloji performansı artırır ve işlemeyi engelleyebilecek bilinmeyen barkodları tespit etme riskini azaltır.

  • Barkod Tanımı sayfasında, karakter uzunluğu gibi özelliklerine göre bir barkodu tanımlayan bir veya daha fazla barkod tanımı belirtirsiniz. Barkod tanımı oluştururken şu doğrulama kuralları arasından seçim yapabilirsiniz:

    • Uzunluk

    • Maske

    • Düzenli İfade

    • Seçim Listesi (sayfadaki bir barkod, seçili seçim listesindeki bir değerle eşleşmelidir)

    • Hiçbiri

    Tanıma işleyici barkodları tanıdığından ve bu barkodlar doğrulama koşulunu karşıladığından onlara bir barkod tanımı atanır. Bir işte bu barkod tanımlarını meta veri atarken ve sayfaları ayırırken olduğu gibi çeşitli şekillerde kullanırsınız. Barkod tanımlarını yönetme hakkında bilgi için bkz. Barkod Tanımlarını Ekleme veya Düzenleme.

Dokümanları Ayırma Ayarları

Barkod ve/veya düzeltme eki kodu ayırıcıları gibi doküman ayırmayı tanımlamaya yönelik bir dizi seçeneği kullanabilirsiniz.

Doküman İşleme sayfasında belirlediğiniz doküman ayırma seçenekleri, seçtiğiniz doküman düzenleme yöntemine bağlıdır (bkz. Doküman Düzenleme Yöntemleri).

  • Dokümanların sabit sayıda sayfa içereceğini belirlerseniz, doküman başına sayfa sayısını da belirlemeniz gerekir. İş bu sayıya ulaştığında yeni bir doküman belirler ve toplu işlemdeki sonraki doküman için sayma işlemini yeniden başlatır. Ayırıcı gerekli değil.

  • Dokümanların her sayfada aynı barkod değerini içereceğini belirlerseniz, ayırma için kullanılacak barkod tanımını belirlemeniz gerekir. İş, farklı bir barkod değerine sahip bu barkod tanımıyla karşılaştığında yeni bir doküman oluşturur. Ayırıcı gerekli değil.

  • Dokümanların ayırıcı sayfalara göre düzenleneceğini belirlerseniz (tek ayırıcılar veya hiyerarşik ayırıcılar), barkod ve/veya düzeltme eki ayırıcı kuralları belirlemeniz gerekir.

  • Doküman düzenlemenin gerçekleştirilmeyeceğini belirlerseniz, önceki doküman ayırmaları kalır. Belirli olağan dışı konfigürasyonlarda isteğe bağlı olarak ayırıcıları kullanabilirsiniz.

Ekleri İşleme Ayarları

Doküman İşleme sayfasındaki seçenekleri kullanarak bir kaynak dokümanın eklerinin oluşturduğunuz dokümanlara dahil edilip edilmeyeceğini ve edilecekse nasıl yapılacağını belirleyebilirsiniz. Kaynak Doküman Ekleri alanındaki şu seçenekler arasından seçim yapabilirsiniz:

  • Oluşturulan dokümanlara kaynak dokümanın tüm eklerini dahil etmek için Oluşturulan dokümanlara tüm ekleri dahil et (öndeğer) seçeneğini kullanın.

  • Kaynak dokümanın, doküman profilinde belirtilen ek tipleriyle eşleşen tüm eklerini dahil etmek için Eşleşen Doküman Profili ek tiplerine sahip ekleri dahil et seçeneğini kullanın.

  • Oluşturulan dokümanlara kaynak dokümanın eklerinin dahil edilmesini istemiyorsanız Ekleri dahil etme seçeneğini kullanın.

Not:

Doküman Düzenleme sayfasında Yok: Doküman düzenleme gerçekleştirme seçeneği seçilirse, Doküman İşleme sayfasında Kaynak Doküman Ekleri alanı kullanılamaz.

Dokümanları Sınıflandırma Ayarları

Tanıma işleyici dokümanları işlerken, bir dokümanı dizin yapmak için kullanılabilen meta veri alanlarını belirlemek üzere hangi doküman profilini kullanması gerektiğini belirler. Doküman Profili sayfasında, tanıma işi tarafından işlenirken dokümanlara bir doküman profilinin nasıl atandığını belirlersiniz. Bkz. Statik veya Dinamik Olarak Belirlenmiş Doküman Profili Belirtme. Seçtiğiniz doküman düzenleme yöntemi, doküman profili atama seçeneklerini etkiler. Şu özelliklere sahip bir doküman profili ataması seçebilirsiniz:

  • Statik: Doküman Profili Öndeğeri alanını doldurarak.

    Tanıma işi, Dinamik olarak belirleme alanı seçildiğinde veya eşleşen bir dinamik olarak belirlenen doküman profili bulunamadığında doküman profili öndeğerini kullanır.

  • Dinamik olarak belirlenen: Doküman düzenlemesine bağlı olarak barkod veya ayırıcı sayfa değerine göre.

Meta Veri Değerleri Atama Ayarları

Alanlar sayfasında meta veri değerleri atamak için bir tanıma işini konfigüre edebilir, prosedürdeki meta veri alanlarının şu değerlerin herhangi biriyle otomatik doldurulmasını konfigüre edebilirsiniz: Barkod değeri, toplu işlem adı, öndeğer, tarama tarihi veya dizin yapma tarihi.

Tanıma İşlemi Sonrasında İşlem Sonrası Ayarları

Tanıma işlemi tamamlandıktan sonra ne olacağını belirlemek için İşlem Sonrası sayfasındaki ayarları uygulayabilirsiniz.

  • Sistem hatası oluşmazsa sonraki toplu işlem işleyiciyi belirleyin ve geçerliyse hangi işin çalıştırılması gerektiğini belirleyin. Örneğin, kaydetme işleyiciyi sonraki adım olarak ayarlayabilirsiniz. Ayrıca, işlem sonrası eylem gerçekleştirilmemesi için Yok seçeneğini belirleyebilirsiniz. (Yok seçilirse istemcinin toplu işlemi işlemesi gerekir. Örneğin, bir istemci kullanıcısı toplu işlemi doğruluk açısından gözden geçirebilir ve toplu işlemi kaydetme işleyiciye yayınlayabilir.) Ayrıca, tanıma işlemi başarıyla tamamlandıktan sonra e-posta bildirimi gönderebilir ve toplu işlem adını, durumunu ve önceliğini değiştirebilirsiniz.

  • Bir veya daha fazla sistem hatası oluşursa sonraki toplu işlem işleyiciyi belirleyin ve geçerliyse hangi işin çalıştırılması gerektiğini belirleyin. Toplu işlemlerin dizin yapma amacıyla istemci kullanıcılarına yayınlanması için Yok seçeneğini kullanabilirsiniz. Ayrıca, tanıma işlemi sistem hatalarıyla karşılaşıldığında ilgili kişileri uyarmak için e-posta bildirimi gönderebilir ve toplu işlem adını, durumunu ve önceliğini değiştirebilirsiniz.

Genel Tanıma İşleyici İşi Ayarlarını Konfigüre Etme

Bunlar tanıma işleyici işleri ile çalışırken yaygın olarak gerçekleştiğiniz görevlerdir. (Belirli tanıma işi tiplerini konfigüre etme hakkında bilgi için bkz. İşleri Doküman Düzenlemelerine Göre Konfigüre Etme.)

Tanıma İşlerini Ekleme veya Düzenleme

Bir tanıma işini eklemek veya düzenlemek için:
  1. Soldaki prosedürler bölmesinde prosedürünüzü seçin.

    Seçili prosedüre yönelik konfigürasyon sayfaları sağ tarafta görünür.

  2. İşleme sekmesini açın.

  3. İş oluşturmak için Tanıma İşleyici İşleri tablosunda Tanıma işi ekle öğesine tıklayın. Bir işi seçip Tanıma işini düzenle öğesine tıklayarak işi düzenleyebilirsiniz.

    Ayrıca, bir tanıma işini seçip Tanıma işini kopyala öğesine tıkladıktan sonra sorulduğunda yeni bir ad girerek işi kopyalayabilirsiniz. Bir işi kopyalamak, işi hızlıca kopyalamanıza ve değiştirmenize olanak tanır.

  4. Genel Ayarlar sayfasında iş için bir ad girin.

  5. Barkod Tanıma sayfasında barkod tanımaya özel ayarları belirleyin ve tanıma işinin tespit etmesi için barkod tiplerini (sembolojileri) tanımlayın.

    Barkod sembolojisi performansı artırır ve işlemeyi engelleyebilecek bilinmeyen barkodları tespit etme riskini azaltır.

  6. Barkod Tanımı sayfasında barkod tanımları ekleyin.

    Arkaplan bilgileri için bkz. Barkodları ve Düzeltme Eki Kodlarını Tespit Etme ve Belirleme Ayarları. Adımlar için bkz. Barkod Tanımlarını Ekleme veya Düzenleme.

  7. Doküman Düzenleme sayfasında dokümanların toplu işlemlerde nasıl oluşturulacağını belirleyin.

    Bkz. Doküman Düzenleme Yöntemleri.

  8. Doküman Profili sayfasında bir doküman profili belirleyin veya dinamik olarak belirlenmesi için birini konfigüre edin. Görüntülenen ayarlar, seçili doküman düzenleme yöntemine göre yapılmıştır. Bir doküman profili öndeğeri seçmeniz gerekir.

    Arkaplan bilgileri için bkz. Dokümanları Sınıflandırma Ayarları. Adımlar için bkz. Statik veya Dinamik Olarak Belirlenmiş Doküman Profili Belirtme.

  9. Doküman İşleme sayfasında dokümanların nasıl ayrıldığını ve işlendiğini belirleyin. Kullanılabilir ayarlar, seçtiğiniz doküman düzenleme yöntemine bağlıdır. Dokümanların tek veya hiyerarşik ayırıcılarla ayrılması gerekiyorsa, barkod veya düzeltme eki kodu ayırıcı kuralları konfigüre edin.

    Arkaplan bilgileri için bkz. Dokümanları Ayırma Ayarları. Adımlar için bkz. Ayırıcı Sayfa Tanımı Konfigüre Etme.

    Bu sayfada, Doküman Düzenleme sayfasında bir doküman düzenleme yöntemi seçerseniz eklerin nasıl dahil edileceğini de belirleyebilirsiniz. Bkz. Ekleri İşleme Ayarları.

  10. Alanlar sayfasında her doküman için barkodları veya diğer değerleri, meta veri alanlarını otomatik dolduracak şekilde ayarlayın.

  11. İşlem Sonrası sayfasında, tanıma işlemi tamamlandıktan sonra ne olacağını belirleyin.

    Bkz. TIFF'e Dönüştürme İşlerinin İşlem Sonrasını ve İzlenmesini Konfigüre Etme.

  12. Özet sayfasında ayarları gözden geçirin ve Gönder'e tıklayın.

  13. Tanıma işleyici işine toplu işlem akışının nasıl olacağını konfigüre edin.

  14. Tanıma işleyici işini test edin.

Tanıma İşlerini Devre Dışı Bırakma veya Silme

Bir tanıma işini sildiğinizde, iş bir işlem sonrası adımı olarak ayarlandığı toplu işlemler için kullanılamaz hale gelir. Tanıma işini silmeden önce beklenmeyen sorunları çözmek için çevrimdışı yapmak isteyebilirsiniz. Çevrimiçi tanıma işleri, bir istemci profilinde veya işleyici işinin İşlem Sonrası sayfasında seçildiğinde çalışır. İşin çalışmasını geçici olarak durdurabilir (işi çevrimdışı yapabilir) veya devre dışı bırakılmış bir işi yeniden çalıştırabilirsiniz.

Tanıma işlerini devre dışı bırakmak veya silmek için:
  1. Soldaki prosedürler bölmesinde prosedürünüzü seçin.
    Seçili prosedüre yönelik konfigürasyon sayfaları sağ tarafta görünür.
  2. İşleme sekmesini açın.
  3. Tanıma İşleyici İşleri tablosunda önce devre dışı bırakmak için bir iş seçin ve tanıma işini devre dışı bırak veya etkinleştir öğesine tıklayın.

    Ayrıca, Genel Ayarlar sayfasındaki Çevrimiçi alanını seçerek veya seçimini kaldırarak da bir işi devre dışı bırakabilir veya etkinleştirebilirsiniz.

  4. Tanıma İşleyici İşleri tablosunda devre dışı bırakılmış işi seçin ve Tanıma işini sil öğesine tıklayın.
  5. Bu tanıma işini silmek istediğinizi teyit etmeniz istendiğinde Evet'e tıklayın.

Tanıma İşleyici İşlerinin İşlem Sonrasını ve İzlenmesini Konfigüre Etme

Bir tanıma işinin işlem sonrası seçenekleri, işlem tamamlandıktan sonra ne olacağını belirlemenize olanak tanır. Bu prosedürde konfigüre edilen ayarları, başarılı ve başarısız toplu işlemler için ayrı olarak belirlersiniz.

İşlem sonrası ayarları konfigüre etmek için:

  1. Bir tanıma işleyici işini ekleyin veya düzenleyin..
  2. Başarılı şileme (sistem hatası yok) ve başarısız işleme (bir veya daha fazla sistem hatası) için işleme seçeneklerini görüntülemek üzere İşlem Sonrası sayfasına tıklayın.
  3. Toplu İşlem İşleyici ve Toplu İşlem İşleyici İşi alanlarında, tanıma işlemi tamamlandıktan sonra (varsa) hangi işleme adımının gerçekleşeceğini belirleyin. Yok, Kaydetme İşleyici, Tanıma İşleyici, TIFF'e Dönüştürmeler, PDF'e Dönüştürmeler veya Varlık Araması İşleyici veya XML Dönüşümü İşleyici seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz. Tanıma işleyici veya TIFF/PDF'e dönüştürmeleri seçerseniz bir işleyici işi belirleyin.

    Örneğin, sistem hatası bulunmayan toplu işlemleri kaydetme işleyiciye gönderebilirsiniz. Sistem hatası bulunan toplu işlemler için Hiçbiri değerini belirleyip ardından istemcide daha fazla işlemeyi kolaylaştırmak için bunların toplu iş durumlarını veya öneklerini değiştirebilirsiniz.

  4. E-posta adresi alanlarında, isteğe bağlı olarak işlem başarılı veya başarısız şekilde tamamlandıktan sonra e-posta gönderilecek bir e-posta adresi girin. Bir tanıma işleyici işini konfigüre ederken ve test ederken sistem hataları olduğunda e-posta bildirimi alacak şekilde ayarlama yapın. Sonra bir yöneticiyi otomatik olarak işleme hataları hakkında uyarın.
  5. Kalan alanlarda, işlenen toplu işlemlerin nasıl değiştirileceğini belirlersiniz.
    • Önek ekleyerek toplu işlemleri yeniden adlandırın. Örneğin, başarısız olan toplu işlemleri takip için ERR öneki ile yeniden adlandırın.

    • Toplu işlem durumunu veya önceliğini değiştirin. Örneğin, sistem hataları bulunan toplu işlemlerin durumunu değiştirip ardından kullanıcıların hatalarla karşılaşan toplu işlemleri düzenleyip tamamlamalarına izin vermek için bu duruma ayarlanmış toplu işlem filtrelemesine sahip bir istemci profili oluşturabilirsiniz.

  6. İşi kaydetmek için Gönder'e tıklayın.

Tanıma İşleyici İşine Yönelik Toplu İşlem Akışı Konfigüre Etme

Tanıma işi çalıştırmak için toplu işlemleri işlenmek üzere işe akacak şekilde konfigüre etmelisiniz. Tanıma işleyici işini bir istemci profilinde veya başka bir işleyici işinde işlem sonrası adımı olarak tanımlayarak bunu yaparsınız.

Örneğin, dokümanları toplu olarak taramak için bir istemci profili oluşturabilir ve sonra bunları tanıma işlemi için serbest bırakabilirsiniz. Veya önce e-posta mesajlarını ve bunların PDF eklerini içe aktaran, ardından onları resim formatına dönüştürmek için dönüştürme işleyiciye gönderen ve son olarak dokümanları tanıma işlemine gönderen bir içe aktarma işleyici işi oluşturabilirsiniz.

Doküman düzenlemeyi atlamayı planlamadığınız sürece, tanıma işleyicinin Doküman Düzenleme Yöntemleri bölümünde açıklandığı gibi tek bir resim formatlı doküman içeren toplu işlemler beklediğini unutmayın.