Siteyi ve Site Ayarlarını Yönetme

Site yönetimi, siteyi oluşturma ve düzenlemenin yanı sıra sitede kullanılan içeriği yönetmeyi kapsar. Site sayfalarını ve sayfa içeriğini oluşturmak, kopyalamak ve silmek için Site Builder'ı kullanırsınız. Sitelerin tamamını oluşturmak, kopyalamak, paylaşmak ve silmek için klasör ve dosya idareci'sini kullanın.

Aşağıdaki görevleri gerçekleştirmek için Siteler sayfasındaki ve Site Builder'daki menü çubuğunda veya sağ tıklama menüsünde bulunan seçenekleri kullanın.

Görev Açıklama
Siteler görünümünü filtreleme Siteler listesini filtrelemek için filtre menüsündeki şu seçeneklerden birini belirleyin:
  • Tümü - Erişiminiz olan tüm siteleri gösterir. Site yöneticisiyseniz ve site yönetişimi etkinse ortamınızdaki tüm sitelere erişiminiz vardır.

  • Size Ait - Sahip olduğunuz tüm siteleri gösterir.

  • Sizinle Paylaşılan - Sizinle paylaşılan tüm siteleri gösterir.

  • Çevrimiçi - Çevrimiçi (canlı) siteleri gösterir.

  • Çevrimdışı - Çevrimdışı siteleri gösterir.

  • İstekler (sadece site yönetişimi etkin olduğunda kullanılabilir) - Bekleyen site isteklerini gösterir. Hizmet yöneticisiyseniz sisteminizdeki tüm site isteklerini görürsünüz, aksi takdirde sadece gönderdiğiniz site isteklerini görürsünüz.

  • Çöp Kutusu—Size ait ve silinmiş olan siteleri gösterir. Site yöneticisiyseniz ve yönetişim etkinse, silinen tüm siteler burada görüntülenir.

Site oluşturma

Site oluşturmak için Oluştur'a tıklayın. Bir site oluşturduğunuzda, işe şablonla başlarsınız. Bir şablon sitenizi başlatmak için ihtiyaç duyduğunuz her şeye sahiptir: site kodu çerçevesi, örnek sayfalar ve içeriğe sahip bir site öndeğeri, stillerin yer aldığı bir tema, resimler gibi kaynaklar ve hatta özel bileşenler. Bkz. Site Oluşturma.

Site yönetişiminin etkin olup olmadığını Siteler sayfasındaki filtre menüsüne bakarak görebilirsiniz. İstekler seçeneğini görebiliyorsanız site yönetişimi etkindir. Bkz. Site Yönetişimini Anlama.

Site isteklerini görüntüleme ve yönetme Filtre menüsündeki bekleyen site isteklerini (sadece site yönetişimi etkin olduğunda kullanılabilir) görüntülemek için İstekler'i seçin. Hizmet yöneticisiyseniz sisteminizdeki tüm site isteklerini görürsünüz, aksi takdirde sadece gönderdiğiniz site isteklerini görürsünüz. Bkz. Site İsteklerini Yönetme.
Siteyi düzenleme Siteyi düzenlemek için, sağ tıklama menüsünde 'ı seçin veya eylemler çubuğunda Aç simgesi simgesine tıklayın. Bkz. Siteleri Düzenleme.
Bir siteyi tartışma veya siteye ek açıklamalar girme Site Builder'da siteleri tartışabilir ve notlarla açıklayabilirsiniz. Bir siteyi seçip ve sağ tıklama menüsünde 'ı seçin veya eylemler çubuğunda Aç simgesi simgesine tıklayın. Bir siteyi tartışmak üzere konuşma panelini açmak için Kenar çubuğu simgesi simgesine tıklayın. Bir siteye ek açıklama girmek için Ek açıklama simgesi ekleme simgesine tıklayın. Bkz. Site Oluşturucu Sayfası ile Tanışın.
Siteyi görüntüleme Sitenin çevrim içi olduğunda nasıl görüneceğini görmek için bir siteyi seçip sağ tıklama menüsünde Görüntüle'yi seçin veya eylemler çubuğunda Görüntüle simgesi simgesine tıklayın.
Siteyi Yayımlama Bir siteyi yayımlamak için siteyi seçin ve sağ tıklama menüsünde veya eylemler çubuğunda Yayımla'yı seçin. Bkz. Site Değişikliklerini Yayımlama.
Yeniden Yayımlama Siteyi daha önceden yayımladıysanız ancak siteyle ilişkili bir öğe veya ilke değiştiyse (örneğin ilişkili yerelleştirme ilkesi daha çok dil içerecek şekilde güncellendiğinde) bu değişiklikleri yansıtmak için siteyi Yeniden yayımlayabilirsiniz. Bir siteyi seçip sağ tıklama menüsünde veya eylemler çubuğunda Yeniden Yayımla'yı seçin.
Yayından Kaldırma Siteyi daha önceden yayımladıysanız ve site dosyalarını Oracle Bulut'taki barındırma konumundan kaldırmak istiyorsanız siteyi seçin ve sağ tıklama menüsünde veya eylemler çubuğunda Yayından kaldır'ı seçin. Bir sitenin yayından kaldırılması için çevrim dışı olması gerekir.
Siteyi çevrimiçi veya çevrimdışı yapma Siteyi çevrimiçi yapabilmeniz için sitenin yayımlanmış olması gerekir. Bir siteyi çevrim içi veya çevrim dışı yapmak için siteyi seçin ve sağ tıklama menüsünde Çevrim İçi Yap veya Çevrim Dışı Yap'ı seçin. Ayrıca siteyi çevrim içi yapmak için site bilgi kutusunda Çevrimdışı simgesi simgesine tıklayabilirsiniz veya siteyi çevrim dışı yapmak için site bilgi kutusunda Çevrimiçi simgesi simgesine tıklayabilirsiniz. Bir site çevrimiçi olduğunda kullanıcılar belirlenmiş adreste (URL) bir web tarayıcısıyla siteyi görüntüleyebilir. Site çevrimdışı olduğunda genele açık olarak görüntülenmez; siteyi sadece Oracle Content Management uygulamasında görüntüleyebilirsiniz. Bkz. Siteyi Çevrimiçi veya Çevrimdışı Yapma.
Siteyi yeniden adlandırma

Bir siteyi yeniden adlandırmak için sağ tıklayıp sağ tıklama menüsünde Yeniden Adlandır'ı seçin veya eylemler çubuğunda Yeniden Adlandır simgesi simgesine tıklayın. Site için, aynı sunucu üzerindeki mevcut site adlarından farklı bir ad girin.

Bir siteyi çevrimdışı ise yeniden adlandıramazsınız. Siteyi çevrimdışı yapmak için site sahibi olmanız veya site için idareci rolüne sahip olmanız gerekir.

Siteyi kopyalama

Site oluşturmaya hızlı bir şekilde başlamak için bir siteyi kopyalayabilirsiniz. Tema, bekleyen güncellemeler, sayfalar, sayfa içerikleri ve resimler gibi diğer varlıklar dahil olmak üzere tüm içerik esas siteden, sağladığınız yeni ad altında yeni siteye kopyalanır. Siteniz çevrimdışı ve düzenlemek için hazır.

Not: Site yönetişimi etkinse kopya oluşturulmadan önce sitenin onaylanması gerekebilir.

Birden fazla veri havuzuna ait içerik kullanan bir siteyi kopyalıyorsanız bunu Oracle İçerik ve Deneyim Araç Paleti'ni kullanarak yapmanız gerekir. Bkz. Oracle İçerik ve Deneyim Araç Paleti ile Geliştirme ve Cec Komut Satırı Hizmet Programını Kullanma.

Kopyalamak istediğiniz siteyi seçip sağ tıklama menüsünde Kopyala'yı seçin veya eylemler çubuğunda Kopyala simgesi simgesine tıklayın. Bkz. Site Kopyalama.

Siteden şablon oluşturma Diğer siteler için başlangıç noktası olarak kullanmak istediğiniz bir site varsa, bu siteden bir şablon oluşturabilirsiniz. Siteyi seçip sağ tıklama menüsünde Şablon Oluştur'u seçin veya eylemler çubuğunda Siteden şablon oluştur simgesi simgesine tıklayın. Bkz. Siteden Şablon Oluşturma.

Not:

Birden fazla veri havuzuna ait içerik kullanan bir siteden şablon oluşturuyorsanız bunu Oracle İçerik ve Deneyim Araç Paleti'ni kullanarak yapmanız gerekir. Bkz. Oracle İçerik ve Deneyim Araç Paleti ile Geliştirme ve Cec Komut Satırı Hizmet Programını Kullanma.
Siteyi silme veya geri yükleme

Uygun izinlere sahipseniz siteyi ve içeriğini silebilirsiniz. Bir siteyi sildiğinizde bekleyen güncellemeler, site sayfaları, sayfa içeriği ve sayfalara eklediğiniz resimler gibi varlıklar dahil olmak üzere site klasöründeki tüm öğeler çöp kutusuna konur.

Siteyi siz oluşturduysanız (sitenin sahibiyseniz) veya biri siteyi paylaşarak size Katkıda bulunan veya İdareci rolü verdiyse siteyi silebilir veya geri yükleyebilirsiniz.

Çevrimiçi olan bir siteyi silemezsiniz. Siteyi çevrimdışı yapmak için site sahibi olmanız veya site için idareci rolüne sahip olmanız gerekir.

Yayımlanmış bir siteyi silemezsiniz. Önce içeriği yayımdan kaldırmanız gerekir. Sitede birden fazla veri havuzuna ait içerik varsa her veri havuzundaki ilgili içeriği yayımdan kaldırmanız gerekir.

Bir siteyi silmek için siteyi seçip sağ tıklama menüsünde Sil'i seçin veya eylemler çubuğunda Sil simgesi simgesine tıklayın. Siteyi ve tüm site güncellemelerini çöp kutusuna taşımanız istenir. Silinmiş site çöp kutusunda şunlar gerçekleşene kadar kalır:
  • Siteyi geri yüklediğinizde.

  • Siteyi kalıcı olarak sildiğinizde.

  • Çöp kutunuzun kotası dolduğunda.

  • Çöp kutusu, hizmet yöneticiniz tarafından ayarlanan aralığa göre otomatik olarak boşaltılır. Öndeğer 90 gündür.

Siteyi geri yüklemek için Siteler menüsünde Çöp Kutusu'nu seçin. Listeden siteyi seçin ve Geri Yükle'yi seçin.

Siteye üyeler ekleme

Yöneticiniz paylaşımı etkinleştirdiyse, sitenizi diğer Oracle Content Management kullanıcılarıyla paylaşarak, verdiğiniz izinler temelinde bu kişilerin Oracle Content Management uygulamasındaki siteyi görüntülemesine, değiştirmesine veya yönetmesine izin verebilirsiniz.

Hizmetinize erişebilen herkes üye kabul edilir. Bir siteyi paylaştığınızda, üyenin sitenizde gerçekleştirebileceği veya gerçekleştiremeyeceği işlemleri tanımlayan bir rol atarsınız. Üyeler, sitenizi sadece atadığınız rollere göre kullanabilir.

Paylaşmak istediğiniz siteyi seçip sağ tıklama menüsünde Üyeler'i seçin veya eylemler çubuğunda Kenar Çubuğu'na tıklayıp üyeler kenar çubuğunu açmak için Üyeler'i seçin. Üyeler kenar çubuğu açıldığında Üye Ekle'ye tıklayın.

Bir ya da daha fazla kullanıcı adı veya e-posta girin ve bu rollerin birini atayın:
  • Görüntüleyici: Görüntüleyiciler siteyi düzenleyicide görüntüleyebilir, ancak değişiklik yapamaz.

  • İndirici: İndiren rolü bir sitede görüntüleyici rolü ile aynı yetkileri sağlar.ve kullanıcı siteden yeni bir şablon oluşturabilir.

  • Katkıda bulunan: Görüntüleyiciye benzer, ancak siteyi düzenleyebilir, sitede sayfaları silebilir ve çevrimdışı olduğunda siteyi silebilir.

  • İdareci: Katkıda bulunana benzer, ancak kullanıcı ekleyebilir, rol atayabilir, çevrimiçi sitede yapılan değişiklikleri yayımlayabilir ve siteyi çevrimiçi ya da çevrimdışı yapabilir. Bir sitenin oluşturucusuna (sahibine) otomatik olarak idareci rolü atanır.

Not:

Birden fazla veri havuzu erişimi olan bir siteyi paylaşıyorsanız sadece veri havuzu öndeğeri paylaşılır. Ek veri havuzlarının ayrı olarak paylaşılması gerekir.
Site niteliklerini (açıklama, logo vb.) değiştirme Site açıklamasını değiştirmek, logo eklemek, siteye içerik gömülebilmesine izin vermek, bir gösterim URL'si eklemek ve site URL'si, site sahibi ve diğer detaylar gibi site hakkında önemli bilgileri görüntülemek için siteyi seçip sağ tıklama menüsünde Nitelikler'i seçin veya eylemler çubuğunda Kenar Çubuğu'na tıklayıp Nitelikler'i seçin. Bkz. Site Açıklamasını, Logoyu veya Gömme Niteliklerini Değiştirme.
Bir siteyi çevirme İlişkili veri havuzu izin veriyorsa site dosyalarını dışa aktararak, dosyaları çevirerek ve ardından çevrilen dosyaları içe aktararak bir kurumsal siteyi birden çok dile çevirebilirsiniz. Bkz. Bir Siteyi Çevirme.
Arama motoru niteliklerini ayarlama Site Builder'da arama motorlarının sitenizin içeriğini belirlemesine yardımcı olmak için anahtar sözcük ve metin sağlayabilirsiniz. Bkz. Arama Motoru Niteliklerini Ayarlama
Site ayarlarını (sık kullanılan simgeler, denetleyici dosyalar vb.) özelleştirme Site Builder'da farklı tarayıcı ve platformlar ile kullanılan site simgelerini belirtebilirsiniz veya bağlantı davranışını yönetmek için bir denetleyici dosya ekleyebilirsiniz. Bkz. Site Ayarlarını Özelleştirme
Birlikte gözatmayı etkinleştirme Site Builder'da ekran paylaşmayı veya başka bir kişi ile birlikte gözatma oturumu başlatmayı sağlayan bir işbirliği aracı olan Oracle Birlikte Gözatma Bulut Hizmeti'ni etkinleştirebilirsiniz. Örnek olarak, bunu bir sipariş formuna dahil etmek isteyebilirsiniz böylelikle bir temsilci müşteri sipariş verirken müşterinin ekranını görüntüleyebilir. Bkz. Birlikte Gözatma Entegrasyonunu Etkinleştirme
Siteye analiz izleme ekleme Site Builder'da JavaScript izleme kodunun bir bilgi parçacığını bir siteye ekleyebilir ve web analitiğini izlemek için Google, Adobe veya Oracle Infinity gibi harici analiz sağlayıcılarıyla entegrasyonu kolay hale getirebilirsiniz. Bkz. Analiz Veri ve Araçları İzleme Ekleme
Çevrimiçi sitenin güvenliğini sağlama

Siteyi yayımlayıp çevrimiçi kullanılabilir yaptığınızda, söz konusu siteyi genel olarak herkes kullanabilir. Ancak site sahibiyseniz veya idareci rolüne sahipseniz canlı siteleri sadece kayıtlı kullanıcıların veya bir kullanıcı alt kümesinin kullanabileceği şekilde kısıtlayabilirsiniz. Sitenin statüsünü değiştirmek için site sahibi olmanız veya idareci rolüne sahip olmanız gereklidir.

Güvenli yapmak istediğiniz siteyi seçip sağ tıklama menüsünde Nitelikler'i seçin veya eylemler çubuğunda Kenar Çubuğu'na tıklayıp Nitelikler'i seçin ve ardından Site Güvenliği sekmesine tıklayın. Bkz. Site Güvenliğini Değiştirme

Site yeniden yönlendirmesi ekleme Sitenin URL'si değişirse, yeniden yönlendirme bir URL'yi (kaynak) başka bir URL'ye (hedef) iletir. Bu, kullanıcının yer işaretlerini ve arama motoru sıralamalarını korumaya yardımcı olur. Bkz. Site Yeniden Yönlendirmeleri Ekleme