Her organizasyon günlük olarak çoğunlukla tekrarlanan çok sayıda varlık oluşturur. Varlıkları etkili şekilde yönetmek, varlıklarınızın metin, resim, video veya tüm bunlarla yapılandırılmış içerik öğeleri olması fark etmeksizin onları etkili şekilde depolayabilme, işbirliği yapabilme, bulabilme ve yayımlayabilme anlamına gelir. Varlıklarınızı yönetmek ve yayımlamak için kullanabileceğiniz Oracle Content Management özelliklerinin bazılarına göz atalım.
Oracle Content Management uygulamasının içerik yönetimi yapısı veri havuzlarıyla başlar. Veri havuzu, organizasyonunuzda web, mobil veya başka kullanıcı deneyimleri oluşturmak için ihtiyacınız olan varlıklara yönelik bir depolama yeridir. Bir varlık; blog gönderisi, örnek olay incelemesi veya ürün bilgisi gibi ayrı bir içerik parçasını temsil eden bir içerik öğesi olabilir ya da deneyimlerinizde ihtiyacınız olan görüntü, video veya başka bir ortam tipini temsil eden bir dijital varlık olabilir.
İki veri havuzu tipi vardır: İşletme veri havuzları ve varlık veri havuzları. İşletme veri havuzları varlıkları depolar. Varlık veri havuzları varlıkları depolamanın yanı sıra onları yayımlamanıza ve yerelleştirmenize olanak tanır. İşletme veri havuzlarında depolanan varlıklar, varlık veri havuzlarında depolanan varlıkların 1/100'ü oranında faturalanır.
Veri havuzu yöneticisi olarak, bir veri havuzunda depolanabilecek varlık tiplerini tanımlamak üzere veri havuzu için varlık tiplerini seçersiniz. Varlıkların kategorilere ayrılmasına izin vermek için bir veri havuzuna taksonomiler atarsınız. Varlık veri havuzları için yayımlama varlıklarına yönelik kuralları (örneğin bunların dahili site veya harici uygulama tarafından kullanılıp kullanılmayacağı) tanımlamak için yayımlama kanallarını bir veri havuzuna hedeflersiniz. Sahip olduğunuz kullanım senaryolarını desteklemek için gerekirse diğer veri havuzu ayarlarını konfigüre edersiniz.
Farklı iş gereksinimlerinizi karşılamak için birden fazla veri havuzu oluşturabilirsiniz. Örneğin:
Benzer bir siteye içerik katkısına izin vermek üzere bir varlık veri havuzu oluşturma sürecinde size rehberlik etmek için örnek olarak Oracle Bloglar'ı kullanalım. Gerekli bağımlılıkları oluşturmak ve veri havuzunuzu ayarlamak için kullanabileceğiniz süreç şu şekildedir:
Oracle Bloglar'daki önemli içerik öğeleri arasında blog makaleleri, blog yazarları hakkında kısa yazılar, görüntüler, videolar ve bazı makalelerin indirmenize izin verdiği PDF dosyaları yer alır. Oracle Content Management uygulamasında bu içerik iki varlık tipinden biri olarak temsil edilir:
Sonra tüm bu varlık tiplerini Blog sitesinin veri havuzuna atayarak Yönetici veya Katkıda Bulunan rolüne sahip veri havuzu üyelerinin şu işlemleri gerçekleştirmelerine izin verin:
Katkıda bulunanların sadece veri havuzu ile ilişkilendirilmiş dijital varlık tiplerinde belirtilen dosya tiplerini yükleyebileceğini unutmayın.
Diller (Yerelleştirme İlkeleri) (işletme veri havuzlarında kullanılamaz)
Organizasyonunuz dünya genelinde faaliyet gösteriyorsa, yayımlanan içeriğin genellikle bölgesel dillere çevrilmesi gerekir. İçerik çevirisini etkinleştirmek için veri havuzuna gerekli dillerin atanmış olması gerekir. Dilleri doğrudan veri havuzuna atayabilirsiniz. Ancak en iyi uygulama olarak bir görselleştirme ilkesi aracılığıyla önemli ülkeler veya bölgeler için zorunlu ve isteğe bağlı dilleri tanımlamalısınız. Görselleştirme ilkesini, sitede içerik yayımlamak için kullanılan kanala atarsınız, ardından bu yayımlama kanalını veri havuzuna atarsınız. Böylece ilişkili yerelleştirme ilkesinde tanımlanmış diller otomatik olarak veri havuzuna atanır.
Yayımlama Kanalları (işletme veri havuzlarında kullanılamaz)
Yayımlama kanalları, bir veri havuzunda yönetilen varlıkları bir web sitesinde (veya bunun için Temsili Durum Transferi Uygulama Programı Arabirimi kullanabilen herhangi bir harici uygulamada) kullanılabilir hale getirmenize olanak tanır. Kanal, varlıkların yayımlanmadan önce onaylanmasının gerekli olup olmadığı, yayımlanan içeriğin genel veya güvenli olduğu gibi yayımlama kuralları tanımlar. Yayımlanan içerik güvenliyse belirli kullanıcı rollerine sahip bir kişi alt kümesiyle sınırlanabilir.
Blog sitenizi oluşturmak için Oracle Content Management uygulamasını kullanırsanız otomatik olarak bir yayımlama kanalı oluşturulur ve site için seçtiğiniz veri havuzuna atanır. Blog sitenizi oluşturmak ve yönetmek için farklı bir teknoloji kullanırsanız veya örneğin Blog makalelerini bir mobil uygulamaya veya başka bir siteye yayımlamayı planlıyorsanız ek yayımlama kanalları oluşturabilir ve bunları siteye yönelik veri havuzuna atayabilirsiniz.
Yayımlama kanallarını veri havuzuna atadıktan sonra veri havuzu üyeleri, yayımlama kanalı kısıtlamalarına tabi olarak varlıkları bu kanallara hedefleyebilir ve yayımlayabilir.
Blog sitesi gibi bir web sitesindeki makaleler, ziyaretçilerin blog gönderilerini ilgi alanına, ürün adına veya belirli bir uzmanlık alanına ya da bilgiye göre filtreleyerek ilgili bilgileri bulmalarına yardımcı olmak için tipik olarak kategoriler halinde düzenlenir. Örneğin Oracle Bloglar'da, yayımlanan makaleleri; Analitik Avantaj Blogları, Geliştirici Blogları veya Hollanda Bloglarına daraltmak için kullanabileceğiniz bir Blog Dizini sunar.
Yayımlanan sitenizde veya uygulamanızda filtrelemeyi ve aramayı etkinleştirmek için Oracle Content Management ilgili taksonomileri tanımlamanıza, bunları veri havuzuna atamanıza ve varlıkları kategorilere ayırmak için kullanmanıza olanak tanır. Organizasyonunuzdaki içeriğin tanımlanma ve sınıflandırılma şeklini temsil eden bir kategori hiyerarşisinde düzenlenmiş bir iş terimleri sözlüğü tanımlayarak taksonomi oluşturursunuz. Örneğin ürünleriniz, endüstriler ve organizasyonunuzun faaliyet gösterdiği coğrafi bölgeler için veya organizasyonunuzla ilgili olan herhangi başka bir konu kategorisi hiyerarşisi için taksonomiler tanımlayabilirsiniz.
Taksonomileri bir veri havuzuna atadıktan sonra veri havuzu üyeleri varlıkları veri havuzuna eklerken veya daha sonra uygun bir zamanda varlıkları kategorilere ayırabilir. Çok boyutlu arama kullanıcı arayüzü, ilgili içeriği bulmak için varlıkların bir veya birden fazla taksonomide kategorilere göre filtrelenmesine izin verir. Kategorilere ayırma bilgilerini aynı kanalda yayımlanmış varlıklarda mevcut hale getirmek için taksonomiyi yayımlayabilir ve böylece yayımlanmış web sitenizde veya uygulamanızda varlık filtreleme ve aramayı desteklemek için taksonomiden yararlanabilirsiniz.
Varlık tipleriniz, yerelleştirme ilkeleriniz, yayımlama kanallarınız ve taksonomileriniz tanımlandıktan sonra veri havuzunu oluşturun ve oluşturduğunuz nesneleri veri havuzuyla ilişkilendirin.
Bu adımla temel kurulum tamamlanır. Bu aşamada veri havuzunuz kullanıma hazırdır. İsteğe bağlı olarak, katkıda bulunanlara içerik yazarlığını daha etkili hale getiren araçlar sağlamak veya veri havuzu yöneticisi olarak içerik bir web sitesinde herkese açık hale getirilmeden önce içeriği yönetmenize olanak tanımak için veri havuzunuzda ek yetenekleri etkinleştirebilirsiniz.
Çeviri Bağlayıcıları (işletme veri havuzlarında kullanılamaz)
Oracle Content Management öndeğer olarak, içeriği zorunlu dillere manuel olarak çevirme kabiliyeti sağlar. Yeni dili tek seferde bir varlığa ekleyebilir veya varlıkları çeviri için çıkartılan metin dizelerine sahip bir ZIP dosyası şeklinde toplu olarak dışa aktarabilirsiniz. Organizasyonunuz içerik çevirisi için Lingotek, Lionbridge veya SDL harici bir tedarikçi kullanıyorsa, ilgili çeviri bağlayıcıyı Oracle Content Management'e kaydedip ardından katkıda bulunanların varlıkları harici tedarikçi tarafından çevrilmesi için kolayca gönderebilmeleri amacıyla çeviri bağlayıcıyı veri havuzuna atayabilirsiniz.
Organizasyonunuz dijital varlıkları harici tasarım ajanslarıyla paylaşmak için Dropbox, Google Drive veya Microsoft OneDrive gibi bulut depolama hizmetleri kullanıyorsa, ilgili depolama hizmeti için bir içerik bağlayıcıyı Oracle Content Management uygulamasına kaydedip ardından katkıda bulunanların doğrudan harici bulut depolama alanından veri havuzuna kolayca dosya ekleyebilmeleri için içerik bağlayıcıyı veri havuzuna atayabilirsiniz.
Bir veri havuzunda Akıllı İçerik özelliğini etkinleştirerek, katkıda bulunanların aramada ilgili görüntüleri bulmalarına, ilgili görüntüleri içerik öğelerine eklemelerine veya varlıkları taksonomilerle kategorilere ayırmalarına yardımcı olabilirsiniz. Bunu yaptığınızda, veri havuzuna eklenen tüm görüntüler ve veri havuzunda oluşturulan tüm içerik öğeleri yerleşik yapay zeka ve doğal dil işleme hizmetleri tarafından işlenerek otomatik olarak etiketlenir ve metinden anahtar sözcükler çıkartılır.
İş Akışları (işletme veri havuzlarında kullanılamaz)
İçerik genellikle yayımlanmadan önce eş düzey çalışanlar veya yöneticiler tarafından gözden geçirme ve onay gerektirir. Veri havuzuna atanan tüm yayımlama kanallarının Sadece onaylanan öğeler yayımlanabilir olarak ayarlandığına emin olarak veri havuzunuzda bu yönetişimi etkinleştirebilirsiniz.
Öndeğer olarak Oracle Content Management, katkıda bulunanların varlıkları veri havuzu yöneticileri tarafından gözden geçirilmek üzere göndermesine olanak tanır.
Organizasyonunuz içeriğin eş düzey çalışanlar, teknik editörler, yöneticiler, uyum veya hukuk bölümünüz tarafından çok adımlı bir iş akışında gözden geçirilmesini gerektiriyorsa, Oracle Integration işlemlerinizi Oracle Content Management'e kaydedip ardından bir veri havuzuna atayabilirsiniz. Daha sonra katkıda bulunanlar ilgili bir iş akışı üzerinden varlıkları gözden geçirmeye gönderebilir. Bir görev kendilerine atandığında iş akışı katılımcıları bildirim alır ve iş akışında kendilerine atanan role göre varlıklarda eylem gerçekleştirebilirler.
İzinler ve Roller
İçerik yönetimi kullanıcı arayüzüne (sol gezinme menüsündeki Yönetim bölümünde İçerik) erişmek için size Kurumsal Kullanıcı rolü atanmış olması ve şu yönetici rollerinden birine sahip olmanız gerekir:
Farklı içerik yönetimi nesnelerini görebilecek ve bunlarla etkileşim kurabilecek kişiler hakkında bilmeniz gerekenler: