İpuçlarını ve Püf Noktalarını Düzenleme

Düzenleyici ile ilgili olarak başlangıçta yardımcı olacak bazı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Kenar Çubuğunu Gizleme veya Gösterme

Sayfaları ve sayfa içeriğini yönetme ve düzenleme seçeneklerini görüntülemek için Kenar çubuğunu göster simgesi simgesine tıklayın.

Kenar çubuğuna erişmek için Düzenle anahtarı simgesini Düzenle olarak ayarlayın. Kenar çubuğunu gizleyerek sayfa önizlemesinde görüntüleme alanınızı genişletmek için Kenar çubuğu simgesini gizle simgesine tıklayın.

Gezinme

Site ağacını kullanarak başka bir sayfa seçmek için kenar çubuğundaki Sayfalar simgesi simgesine tıklayın. Sayfa aramak için sayfa listesinin üst tarafındaki arama kutusunu kullanın. Ayrıca site gezinmesini veya sayfalardaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

Sayfada yaptığınız değişikler, başka bir sayfaya geçtiğinizde depolanır. Ayrıca mevcut güncellemedeki değişiklikleri kaydetmek için Kaydet'e tıklayabilirsiniz.

Sayfaları Yönetme

  • Sayfa eklemek için sayfayı eklemek istediğiniz düzeyi veya dalı seçin, ardından Sayfa Ekle'ye ya da alt sayfa eklemek için Sayfa ayarları simgesi simgesine ve sonra Alt sayfa ekle simgesi simgesine tıklayın. "Yeni Sayfa" site ağacının altına eklenir ve sizden sayfanın adını girmeniz ve diğer ayarları belirlemeniz istenir.
  • Bir sayfayı silmek için sayfayı seçip Sil simgesi simgesine tıklayın.
  • Bir sayfayı taşımak için sayfayı seçip yeni konuma sürükleyin. Alternatif olarak sayfayı kesip yeni bir konuma yapıştırabilirsiniz. Sayfayı kesmek için Sayfa ayarları simgesi ve ardından Sayfayı kes simgesi simgesine tıklayın. Sayfayı yapıştırmak için yapıştırmak istediğiniz dalı seçin, Sayfa ayarları simgesi ve ardından Sayfayı yapıştır simgesi simgesine tıklayın.
  • Bir sayfayı kopyalamak için sayfayı seçin, Sayfa ayarları simgesi ve ardından Sayfayı kopyala simgesi simgesine tıklayın. Sayfayı yapıştırmak için yapıştırmak istediğiniz dalı seçin, Sayfa ayarları simgesi ve ardından Sayfayı yapıştır simgesi simgesine tıklayın.
  • Meta veri, başlık, altbilgi ve diğer seçenekler gibi sayfa ayarlarını değiştirmek için Sayfa ayarları simgesi simgesine tıklayın. Bkz. Sayfa Ayarlarını Değiştirme.

Sürükleyip Bırakarak Düzenleme

Kenar çubuğundan bir bileşen eklemek ya da bileşeni sayfa üzerinde taşımak için öğeye tıklayın ve sayfadaki konumuna sürükleyerek bırakın. Bir öğeyi sayfaya sürüklediğinizde kullanılabilir yuvaların ve mevcut öğelerin sınırları görüntülenir. Konum çubuğu Konum Çubuğu yeni içeriğin nereye yerleştirilebileceğini (üst, alt, sol, sağ) gösterir:


GUID-C6864428-CADA-480F-BA47-A58E32E65866-default.png açıklaması aşağıdadır
''GUID-C6864428-CADA-480F-BA47-A58E32E65866-default.png'' çiziminin açıklaması

Bir yuvada birden fazla öğeye bulunabilir ve öğeleri sürükleyerek sayfadaki yeni konumlarına taşıyabilirsiniz. Ayrıca, bir yuvada iki bileşen arasındaki sınıra tıklayıp bu sınırı çekerek söz konusu bileşenlerin göreceli genişliklerini ayarlayabilirsiniz. Bileşen, bileşenlerin üstünde görüntülenen "cetvel" tarafından gösterilen bir sonraki kılavuz çizgisine uyar.

Her bir bileşenin boyutu, hem piksel cinsinden hem de yuvadaki kullanılabilir alanın bir yüzde oranı olarak görüntülenir. Genişlikleri kılavuz tarafından tanımlanmış değerlerden farklı değerlere ayarlamak için Ctrl tuşunu basılı tutarak bileşen sınırına tıklayın ve sınırı sürükleyin.
GUID-18854A8F-3427-49C0-9DE4-766B2F233EB6-default.png açıklaması aşağıdadır
''GUID-18854A8F-3427-49C0-9DE4-766B2F233EB6-default.png'' çiziminin açıklaması

Bileşenler

Sayfaya bir bileşen yerleştirdikten sonra, öğeyi seçip öğenin menü simgesine Bileşen Menüsü Simgesi tıklayarak Ayarlar'ı seçebilir ve hizalamayı, aralığı ve diğer nitelikleri ayarlayabilirsiniz. Menü simgesi yerine bileşen adına tıklarsanız, yuva ve bileşen grubu için menü simgesini görüp seçebilirsiniz (geçerli bileşen bileşen grubunun bir parçasıysa). Diğer sekmelerden birini seçerseniz, menü simgesini görebilir ve şu öğe niteliklerini ayarlayabilirsiniz:
GUID-60D113F2-44C3-4F9C-BD2A-C08BFCB8536F-default.png açıklaması aşağıdadır
''GUID-60D113F2-44C3-4F9C-BD2A-C08BFCB8536F-default.png'' çiziminin açıklaması

Tema tasarımcıları temaya hangi bileşenlerin dahil olduğunu belirtebilir; dolayısıyla bir sitede kullanılabilen bileşenler başka bir sitede kullanılamayabilir. Tema tasarımcıları ayrıca, belirli bir sayfa düzenindeki belirli bir yuvada hangi bileşenlere izin verileceğini de belirtebilir. Belirli bir yuvada bir bileşene izin verilmiyorsa, konum çubuğu renk değiştirir ve sembol (eksi) Konum Çubuğu Yok ile şuna benzer bir mesaj görüntülenir:
GUID-CFEBC755-858B-4068-A821-B36A64BE545A-default.png açıklaması aşağıdadır
''GUID-CFEBC755-858B-4068-A821-B36A64BE545A-default.png'' çiziminin açıklaması

Bileşenlerin Boyutunu ve Boşluklarını Ayarlama

Bileşenlerin etrafındaki boşlukları ayarlamanın yanı sıra farklı CSS birimlerinde galeriler veya resimler gibi birçok bileşenin boyutunu ayarlayabilirsiniz. Örneğin:
  • px (piksel): öndeğer. Sadece sayısal bir değer belirtildiğinde, piksel olduğu varsayılır.

  • % (yüzde): kalemi üst HTML öğe boyutunun yüzdesi olarak ayarlar. Örnek: 25%

  • em: em alanlardaki bileşenin boyutunu ayarlar. Örnek: 20em

  • vw: boyutu, görüntüleme alanı genişliğinin yüzdesi olarak ayarlar ve görüntüleme alanının boyutuna duyarlıdır. Örnek: 10vw

Düzenlenebilir Yerleşim İçeriği

Tema tasarımcıları sayfa yerleşimlerine düzenleyicide değiştirilemeyen telif hakkı bildirimleri gibi "yerleşik" içerik ekleyebilirler. Tema tasarımcıları ayrıca basit metin ve resim içeriğini dijital varlıklar dahil olmak üzere düzenlenebilir olarak uygulayabilirler. Bu, katkıda bulunanın konumu veya diğer yerleşim özelliklerini değil fakat metin veya resim içeriğini değiştirmesini sağlar. Düzenlenebilir metinlerde kalın, italik ve altı çizili metin belirlemek ve bağlantıyı değiştirmek veya kaldırmaya yönelik seçenekleri olan menü mevcuttur:
GUID-A43CBAA1-D319-4B22-807A-620CFAEBFA9C-default.png açıklaması aşağıdadır
''GUID-A43CBAA1-D319-4B22-807A-620CFAEBFA9C-default.png'' çiziminin açıklaması

Düzenlenebilir grafik öğelerinde bir ayarlar simgesi Resim simgesi ile resim ve başlık belirtebildiğiniz ve metni değiştirebildiğiniz bir panel bulunur.
GUID-9080A86A-381D-4C8D-858D-5EE1517F82AE-default.png açıklaması aşağıdadır
''GUID-9080A86A-381D-4C8D-858D-5EE1517F82AE-default.png'' çiziminin açıklaması

Metni veya resmi çevreleyen çerçeve, metnin uzunluğuna ya da resmin boyutuna göre değişir.

Not:

Yaptığınız değişiklikler yalnızca geçerli sayfaya uygulanır. Orijinal içerik, temada düzenle birlikte depolanır ve düzen bir sayfaya ilk uygulandığında öndeğerdir.

Stiller ve Formatlama

Birçok bileşenin, tema tarafından tanımlanan ve bileşenin görünümünü belirleyen bir veya daha fazla ana stili vardır. Kolayca stil değiştirebilir veya bir stili geçersiz kılabilirsiniz. Kullanılabilir stiller arasından seçim yapmak için bileşenin Ayarlar panelini açarak Stil sekmesine tıklayın, ardından Stil Seç'e tıklayın ve menüden bir stil seçin. Stil tanımında belirtilen niteliklerde kendi değerlerinizi belirlemek için Özelleştir'e tıklayın ve formatlama seçeneklerini belirleyin.


GUID-79F3FDFB-CFAA-40DF-9A40-9496FE2920B0-default.png açıklaması aşağıdadır
''GUID-79F3FDFB-CFAA-40DF-9A40-9496FE2920B0-default.png'' çiziminin açıklaması

Değişikliklerinizi Geri Alma

Düzenleyicide yaptığınız son düzenlemeyi veya değişikliği geri almak için Geri Al simgesi simgesini kullanın. Bir dizi değişikliği geri döndürmek için bu seçeneği birden çok kez kullanabilirsiniz.

Geri alma işlemini kullanarak geri döndürdüğünüz en son değişikliği yeniden uygulamak için Tekrarla simgesi simgesini kullanın. Geri alma seçeneğini birden çok kez peş peşe kullandınızsa tekrarla seçeneğini de birden çok kez kullanabilirsiniz.

Geçerli güncellemede içerik, stil ve sayfa düzenlemesindeki değişiklikleri geri alabilirsiniz. Bazı eylemler geri alma zincirine dahil edilemez:
  • Farklı bir güncellemeye geçiş yaptığınızda geri alma zinciri sıfırlanır ve daha önce çalıştığınız güncellemede yaptığınız değişiklikleri geri alamazsınız. Bir güncellemede değişiklikleri kaydettikten sonra bile geri alabilirsiniz.

  • Düzenleyicide görünümleri değiştirirseniz, örneğin sayfaları veya belirli bir sayfanın boyutunu değiştirirseniz, değişiklik tiplerini manuel olarak tersine çevirmelisiniz.

  • Başlıklar veya paragraflar gibi metin bileşenlerini düzenlediğinizde, metin düzenleyici kendi geri alma zincirine sahip olur. Metin düzenleyiciden çıktığınızda bu değişiklikleri geri alamazsınız.