İçerik Yakalama özelliği, dokümanlarınızı ve varlıklarınızı Oracle Content Management uygulamasına kaydetmenize olanak tanır. Kaydetme sekmesinde, Oracle Content Management kaydetme sürücüsü ayarlarını konfigüre ettiğiniz kaydetme profillerini oluşturun. Ayrıca, kaydetme işlemlerini bir doküman profiliyle sınırlandırabilirsiniz. Böylece kullanıcılar sadece doküman profilinde belirtilen ölçütleri karşılayan dokümanları veri havuzuna teslim edebilir.
Not:
Bir dosyayı Oracle Content Management uygulamasına her kaydettiğinizde veya teslim ettiğinizde, veri havuzunda dosyanızın yeni bir sürümü oluşturulur. Dosyaları kaydederken dosya adlarının benzersiz olmasını tercih ederseniz, kaydetme profilinin Doküman Dosyası Adlandırma sekmesindeki seçenekleri kullanın.
Dokümanlar Klasörü, Varlık Veri Havuzu ve İşletme Veri Havuzu Kaydetme Sürücüleri Hakkında
İçeriğinizin Oracle Content Management uygulamasına doküman olarak kaydedilmesi gerekiyorsa Dokümanlar Klasörü kaydetme sürücüsünden yararlanabilirsiniz. Ancak, içeriklerinizin çeşitli tiplerde varlıklar (Oracle Content Management'de desteklenen ve veri havuzunuzda konfigüre edilen varlık tipleri) olarak teslim edilmesi gerekiyorsa bunun yerine Varlık Veri Havuzu sürücüsünü kullanın. Dijital varlık tipi Oracle Content Management veri havuzunuzda konfigüre edilmişse bu sürücüyü kullanabilirsiniz. Bu nedenle, veri havuzunuz dijital varlık tiplerini içermelidir, ancak içerik tipleri isteğe bağlıdır. Bununla birlikte, içerik varlıklarınızı yerelleştirme, yayımlama ve teslimat için değerlendirmeden sadece depolamak istiyorsanız İşletme Veri Havuzu sürücüsünü seçin.
Oracle Content Management uygulamasında dijital varlık tipleri ve içerik tipleri şu anlama gelir:
Dijital Varlık Tipleri: Oracle Content Management kullanıma hazır birkaç dijital varlık tipi içerir: dosya, görüntü ve video. Örneğin, bir görüntü kameradaki EXIF bilgilerini (tarih, saat, konum, çözünürlük vb.), sistem ayarlarını (varlık oluşturma tarihi, son güncelleme, durum, sürüm vb.) ve özel meta veriyi içerebilir. Görüntülerinizin her biri için telif hakkı, izinli kullanım ve iletişim bilgilerini toplamak isteyebilirsiniz. Dijital varlıklar farklı bağlamlarda farklı şekillerde kullanılır: Web siteleri, pazarlama malzemeleri, e-posta kampanyaları, çevrimiçi mağazalar, bloglar. Dijital varlıklar çoğunlukla içerik modelleme ve yayımlama için kullanılır, dolayısıyla daha çok içerik iş birliğine, paylaşıma ve senkronizasyona yönelik "normal" dokümanlardan farklıdır.
İçerik Tipleri: İçerik tipi, içerik öğesine dahil edilen bilgileri belirlemek için kullanılan bir çerçevedir. İçerik tiplerinin, nasıl göründüklerini ve belirli yerleşimde hangi bilgilerin kullanılacağını belirleyen, kendileriyle ilişkili yerleşimleri de olabilir. Örnek olarak, çalışan iletişim listesinde sadece bir bilgi alt kümesinin görünmesini isteyebilirsiniz ancak web sitenizdeki başka bir konumda bir çalışan resmi, konumu ve iş unvanının görünmesini isteyebilirsiniz. İçerik tipi kullanarak içerik öğesi oluşturduğunuzda, farklı düzenler ile nasıl göründüğünü önizleyebilirsiniz.
Resim ve Resim Olmayan Dokümanlar Hakkında
Resim Dokümanı Çıktı Formatları
Resim dosyaları korunabilir veya TFF ya da PDF formatlarına dönüştürülebilir.
Korunmayan görüntü dosyaları yeni formatlarında Oracle Content Management uygulamasına kaydedilir.
Resim olmayan tüm dosyalar ve korunan resimler, veri havuzuna oldukları gibi kaydedilir.
Resim Olmayan Dokümanları Kaydetme
Microsoft Word, Microsoft Excel, PDF veya EML dokümanları gibi resim olmayan dokümanlar. Kaydetme profilinizi, resim olmayan dosyaların yerel formatlarını saklayacak şekilde konfigüre edebilirsiniz. Kaydedildiğinde, resim olmayan dokümanlar resim dokümanlarından farklı işlenir:
Resim olmayan dokümanlar yerel formatlarında kalır ve TIFF veya PDF formatına dönüştürülmez.
Resim olmayan dokümanlar tüm çevrimiçi ve uygulanabilir kaydetme profilleri tarafından başarıyla kaydedildiğinde, resim dokümanlarında olduğu gibi prosedürden silinir.
Kaydetme İşlemi Sırasında Kaydetme Profillerini Uygulama Hakkında
Kaydetme işlemine ulaşan toplu işlemler, prosedür için tanımlanan bir veya daha fazla kaydetme profiliyle işlenmeye hazırdır. Bir toplu işlem tek tip (örneğin aynı doküman profilini kullanan tamamen resim dokümanlarından oluşan) veya çeşitli (örneğin farklı doküman profillerine atanmış resim ve resim olmayan dokümanlardan oluşan) olabilir. Her durumda toplu işlem şu genel süreci izler:
Bir toplu işlemin kaydetmeye ulaşması için istemci profilinde veya işleyici işinde kaydetme işleyicinin bir işlem sonrası adımı olarak seçilmesi gerekir.
Prosedür için tanımlanan tüm kaydetme profilleri şu kurallara tabi olarak toplu işlemde çalıştırılır:
Kaydetme profilleri, prosedürünüzün Kaydetme sekmesinde belirttiğiniz sırayı izleyerek birer birer çalışır.
Kaydetme profilleri Çevrimiçi olmalıdır. Bir profilin Çevrimdışı yapılması, prosedür için kaydetme işlemindeki kullanımını devre dışı bırakır.
Kaydetme profili, doküman profilleri kaydetme profiline atanan doküman profilleri ile eşleşmeyen dokümanları işlemeyi atlar. Bkz. Kaydetme Profillerini Doküman Profiline Göre Kısıtlama.
İçerik Yakalama her dokümanı işlerken gerekli meta veri alanlarının tamamlandığını doğrular. Gerekli alanlar değer içermezse doküman için hata oluşur.
Hatayla karşılaşılırsa, kaydetme işlemi dokümanı atlayabilir, kaydetme profilini atlayabilir veya kaydetme işlemini iptal edebilir.
İçerik Yakalama, toplu işlemdeki dokümanları kaydeder.
İçerik Yakalama, toplu işlemdeki tüm dokümanları işlemeye devam eder ve bu işlemi, tüm kaydetme profilleri yürütülene kadar veya bir hata oluşana kadar tekrarlayarak kaydetme işleminin tamamının iptal edilmesine neden olur.
Toplu işlemde doküman kalmadığında İçerik Yakalama toplu işlemi siler.
Bir doküman kaydedilemezse toplu işlemde kalır ve bir hata oluşturulur.
Bir doküman tüm uygulanabilir kaydetme profilleri tarafından başarıyla kaydedildiğinde, İçerik Yakalama dokümanın dosyalarını ve ilişkili meta verileri toplu işlemden kaldırır.
Kaydetme Hata İşleme Hakkında
Toplu işlem kaydı sırasında hatalarla karşılaşıldığında yapılacak işlemleri belirlemek için kaydetme profilinin hata işleme seçeneklerini kullanın. Hata oluşursa kullanılabileceğiniz seçenekler:
Sonraki dokümana atla
Bu seçenek, geçerli dokümanı kaydetmeyi atlar ve toplu işlemdeki sonraki dokümanı kaydetmeye başlar.
Sonraki kaydetme profiline atla
Bu seçenek, geçerli kaydetme profilinin yürütülmesini durdurur ve sonraki kaydetme profilini (belirtilirse) işlemeye başlar.
Kaydetmeyi iptal et
Bu seçenek, diğer kaydetme profilleri dahil olmak üzere tüm kaydetme işleminin yürütülmesini durdurur.
Kaydetme sırasında, bir dokümanın/ekin bir kaydetme profiliyle başarıyla kaydedildiğini belirten bir kayıt tutulur. Bir doküman/ek bir kaydetme profili tarafından kaydedilmek üzereyken, dokümanın/ekin zaten başarıyla kaydedilip kaydedilmediğini görmek için kontrol yapılır. Kaydedildiyse doküman/ek yeniden denenmez.
Hata ayarlarından bağımsız olarak, hata oluşan tüm dokümanlar hata çözülene ve başarıyla kaydedilene kadar toplu işlemde kalır.
Kaydetme Sonrasında Kalan Dokümanlar Hakkında
Tüm kaydetme profilleri yürütüldükten sonra bir toplu işlemde kaydedilmemiş dokümanlar kalırsa, toplu işlem kilidi temizlenir ve toplu işlem İçerik Yakalama İstemcisinde açılabilmesi için hazır durumuna geçirilir.