Înţelegerea structurii de administrare a conţinutului

Fiecare organizaţie generează zilnic cantităţi mari de resurse, de multe ori duplicând eforturile. Administrarea eficientă a resurselor înseamnă să avea capacitatea de a stoca, a utiliza în colaborare, a găsi şi a publica resursele, indiferent dacă este vorba despre text, imagini, clipuri video sau elemente de conţinut structurate care conţin toate aceste lucruri. Să discutăm câteva dintre funcţionalităţile Oracle Content Management disponibile pentru administrarea şi publicarea resurselor.

Structura de administrare a conţinutului din Oracle Content Management începe cu repository-urile. Un repository este o locaţie de stocare pentru resursele de care aveţi nevoie pentru generarea de experienţe ale utilizatorilor pe Web, mobil sau de alt tip în organizaţia dvs. O resursă poate fi un element de conţinut care reprezintă o bucată de conţinut individual, cum ar fi o postare pe blog, un studiu de caz sau informaţii despre produs; sau o resursă digitală care reprezintă o imagine, un clip video sau un alt tip de suport media de care aveţi nevoie în experienţele dvs.

Există două tipuri de repository-uri: repository-uri Business şi repository-uri de resurse. Repository-urile Business stochează resurse. Repository-urile de resurse stochează resurse, dar vă permit totodată să publicaţi şi să localizaţi resursele. Resursele stocate în repository-urile Business sunt facturate la 1/100 din valoarea resurselor stocate în repository-urile de resurse.

În calitate de administrator de repository, alegeţi tipurile de resurse pentru un repository, pentru a defini tipurile de resurse care pot fi stocate în respectivul repository. Asignaţi taxonomii unui repository pentru a permite categorizarea resurselor. Pentru repository-urile de resurse, îndreptaţi totodată canalele de publicare către un repository pentru a defini regulile de publicare a resurselor, de exemplu, dacă acestea vor fi consumate de un site intern sau de o aplicaţie externă. Veţi configura alte setări pentru repository conform cerinţelor, pentru a accepta cazurile de utilizare pe care le aveţi.

Puteţi crea mai multe repository-uri, pentru a trata diversele cerinţe ale afacerii dvs. De exemplu:

  • Aţi putut configura un repository pentru a susţine publicarea de conţinut pe site-ul Web al companiei. Asociaţi o politică de localizare cu unul dintre canalele de publicare asignate acelui repository, pentru a defini limbile necesare care să permită livrarea globală a site-ului. Pentru a permite traducerea conţinutului de către furnizorii externi de servicii lingvistice, asignaţi conectori de traducere la respectivul repository. Înainte de a publica resursele pe site-ul corporaţiei dvs., ele trebuie să fie verificate şi aprobate de către proprietarii firmei; facilitaţi acest lucru prin asignarea fluxurilor de lucru relevante la respectivul repository.
  • Configuraţi un alt repository care să accepte gestionarea resurselor digitale pentru sistemul dvs. de automatizare a marketingului. Asignaţi tipurile de resurse digitale cu atribute personalizate necesare pentru susţinerea campaniilor personalizate. Pentru a permite categorizarea resurselor pentru produse sau clienţi individuali, asignaţi taxonomii care să reprezinte ierarhia sau domeniile dvs. de produse, după caz, pentru afacerea dvs. Pentru a ajuta contributorii să categorizeze resursele sau să găsească pur şi simplu resursele digitale relevante, activaţi caracteristica de conţinut inteligent pe respectivul repository.
  • Organizaţia dvs. poate lucra cu agenţiile de proiectare externe, care creează conţinut pentru campaniile de marketing. Puteţi configura un repository pentru colaborarea cu aceste agenţii. Asignaţi conectori de conţinut pentru Google Drive, OneDrive sau alţi furnizori de conţinut de la terţi, permiţând proiectanţilor să încarce resurse digitale din aceste repository-uri externe.

Haideţi să utilizăm Bloguri Oracle drept exemplu, pentru a vă ghida la configurarea unui repository de resurse şi a permite contribuţia conţinutului la un site similar. Iată procesul pe care îl puteţi utiliza pentru a crea dependenţele necesare şi pentru a vă configura repository-ul:

  • Tipuri de resurse

    Elementele esenţiale ale conţinutului de pe blogurile Oracle sunt articole pe blog, scurte scrieri despre autorii de pe blog, imagini, clipuri video şi fişiere PDF, pe care unele articole vă permit să le descărcaţi. În Oracle Content Management, acest conţinut va fi reprezentat de resurse din unul din următoarele două tipuri:

    • Tip de conţinut, care defineşte structura datelor pe care un element de conţinut le poate stoca. Pentru a stoca informaţii despre autorii blogurilor, definiţi un tip de conţinut pentru Autor cu un câmp text Nume pentru numele autorului, un câmp text Funcţie pentru funcţia acestuia, un câmp media Fotografie pentru imaginea autorului şi un câmp text îmbogăţit Biografie autor pentru o scurtă biografie. Pentru articolele de pe blog, definiţi un tip de conţinut pentru Articol cu un câmp text Titlu pentru titlul articolului, un câmp text Sumar pentru sumarul care va fi afişat pe o listă cu articolele de pe blog sau de pe o pagină cu rezultatele căutării, un câmp text îmbogăţit Conţinut pentru articolul în sine, un câmp media Imagine copertă pentru imaginea care este afişată în antetul articolului şi un câmp de referinţă Autor blog pentru a face referire la elementul de conţinut al autorului acelui blog.
    • Tip de resursă digitală, care defineşte tipurile de fişiere media pe care le poate stoca o resursă digitală şi structura de atribute (metadatelor) pentru a descrie resursa respectivă. Utilizaţi tipurile predefinite Imagine, Video şi Fişier pentru a gestiona imaginile, clipurile video şi documentele PDF pentru site-ul acelui blog; sau definiţi tipurile de resurse digitale personalizate. De exemplu, definiţi un tip de resursă digitală Fotografie autor cu un atribut de text Atribuire pentru a stoca numele creatorului imaginii şi definiţi un tip de resursă digitală Document pe blog în care tipul media este restricţionat la fişiere PDF, permiţând contributorilor să publice fişiere PDF, dar nu şi alte fişiere precum documente Microsoft Word pe site-ul acelui blog.

    Apoi asignaţi toate aceste tipuri de resurse la respectivul repository pentru site-ul de bloguri, permiţând membrilor acelui repository cu rol de Manager sau Contribuitor să:

    • Creeze elemente de conţinut din tipurile de conţinut Autor şi Articol.
    • Încărcaţi fotografii pentru a crea resurse digitale din tipul de resursă digitală Fotografie autor, care pot fi apoi menţionate în câmpul Fotografie, în elementele de conţinut create din tipul de conţinut Autor.
    • Încărcaţi imagini sau clipuri video după cum este necesar, pentru a crea resurse digitale din tipurile de resurse digitale Imagine sau Video predefinite, care pot fi apoi utilizate în elementele de conţinut create din tipul de conţinut Articol sau din alte locuri de pe site.
    • Încărcaţi fişiere în format PDF pentru a crea resurse digitale din tipul de resurse digitale Document pe blog, care pot fi apoi legate la articole de pe blog.

    Nu uitaţi, contributorii vor fi limitaţi să încarce numai acele tipuri de fişiere care sunt specificate în tipurile de resurse digitale asociate cu respectivul repository.

  • Limbi (Politici de localizare) (nu sunt disponibile în repository-urile Business)

    Dacă organizaţia dvs. funcţionează la nivel global, conţinutul publicat trebuie de obicei tradus în limbi regionale. Pentru a permite traducerea conţinutului, repository-ul trebuie să aibă asignate limbile necesare. Puteţi asigna limbi direct acelui repository. Cu toate acestea, ca o bună practică, ar trebui să definiţi limbile obligatorii şi pe cele opţionale pentru ţările sau regiunile cheie, prin intermediul unei politici de localizare. Asignaţi politica de localizare la canalul utilizat pentru publicarea conţinutului pe site, apoi asignaţi acel canal de publicare la respectivul repository şi astfel limbile definite în politica de localizare asociată sunt asignate automat la respectivul repository.

  • Canale de publicare (nu sunt disponibile în repository-urile Business)

    Canalele de publicare vă permit să faceţi ca resursele să fie administrate într-un repository disponibil pentru consum pe un site Web (sau în orice aplicaţie externă care poate utiliza pentru acest lucru o interfaţă REST API). Canalul defineşte reguli de publicare, de exemplu, dacă resursele trebuie să fie aprobate înainte de a fi publicate, dacă acel conţinut publicat este public sau securizat şi dacă este securizat el poate fi limitat la un subset de persoane cu roluri specifice de utilizator.

    În cazul în care utilizaţi Oracle Content Management pentru a crea site-ul dvs. de blog, un canal de publicare va fi creat şi atribuit automat acelui repository pe care îl selectaţi pentru site. Dacă utilizaţi o tehnologie diferită pentru a crea şi administra site-ul dvs. de blog sau dacă, de exemplu, intenţionaţi să publicaţi câteva articole de pe blog către o aplicaţie mobilă sau pe un alt site, puteţi să creaţi canale de publicare suplimentare şi apoi să le asignaţi respectivului repository pentru site.

    După ce asignaţi canalele de publicare la respectivul repository, membrii acelui repository pot viza şi publica resurse pe aceste canale, sub rezerva oricăror restricţii privind canalele de publicare.

  • Taxonomii

    Articolele de pe un site Web, cum ar fi un site de blog, sunt de obicei organizate pe categorii pentru a ajuta vizitatorii să găsească informaţii relevante prin filtrarea postărilor de pe blog după o zonă de interes, după numele produsului sau după un domeniu specific de expertiză sau de cunoştinţe. De exemplu, Bloguri Oracle dispune de un Director de bloguri pe care îl puteţi utiliza pentru a restrânge articole publicate în Analytics Advantage Blogs, Developers Blogs sau Netherlands Blogs.

    Pentru a facilita filtrarea şi căutarea pe site-ul publicat sau într-o aplicaţie, Oracle Content Management vă permite să definiţi taxonomii relevante, să le asignaţi la respectivul repository şi apoi să le utilizaţi pentru categorizarea resurselor. Creaţi o taxonomie prin definirea unui vocabular de termeni comerciali, organizată într-o ierarhie de categorii care reprezintă modul în care conţinutul din organizația dvs. este definit şi clasificat. De exemplu, puteţi defini taxonomii pentru produsele, domeniile şi regiunile geografice în care funcţionează organizaţia dvs. sau orice altă ierarhie de categorii de subiecte care este relevantă pentru organizaţia dvs.

    După ce asignaţi taxonomii la un repository, membrii acelui repository pot pune pe categorii resursele, fie atunci când le adaugă la repository, fie ulterior. O interfaţă utilizator de căutare cu faţete permite filtrarea resurselor după categorii, într-o taxonomie sau în mai multe taxonomii, pentru a găsi un conţinut relevant. Puteţi publica taxonomia pentru a face disponibile informaţii de categorizare despre resursele care sunt publicate pe acelaşi canal, astfel că puteţi să utilizaţi taxonomia pentru a accepta filtrarea resurselor şi să căutaţi pe site-ul Web sau aplicaţia publicată de dumneavoastră.

  • Repository-uri

    După ce tipurile de resurse, politicile de localizare, canalele de publicare şi taxonomiile dvs. au fost definite, creaţi repository-ul şi asociaţi obiectele pe care le-aţi creat cu respectivul repository.

Aceste lucruri finalizează configurarea de bază. În acest stadiu, respectivul repository este gata de utilizare. Opţional, puteţi activa capacităţi suplimentare pe respectivul repository pentru a furniza contributorilor instrumente care fac autorizarea conţinutului mai eficientă sau pentru a vă permite, ca manager de repository, să organizaţi conţinutul înainte ca acesta să fie făcut public pe un site Web:

  • Conectori de traducere (nu sunt disponibile în repository-urile Business)

    În mod prestabilit, Oracle Content Management oferă posibilitatea de a traduce manual conţinutul în limbile necesare – puteţi adăuga pe rând o limbă nouă la o singură resursă sau puteţi exporta în masă resursele într-un fişier ZIP cu şirurile de text extrase pentru traducere. În cazul în care organizaţia dvs. utilizează un furnizor extern, cum ar fi Lingotek, Lionbridge sau SDL pentru traducerea conţinutului, puteţi să înregistraţi conectorul de traducere relevant în Oracle Content Management şi apoi puteţi să asignaţi conectorul de traducere la respectivul repository, astfel încât contribuitorii să poată trimite cu uşurință resurse pentru traducerea de către furnizorul extern.

  • Conectori de conţinut

    Dacă organizaţia dvs. utilizează servicii externe de stocare în cloud, cum ar fi Dropbox, Google Drive sau Microsoft OneDrive pentru partajarea resurselor digitale cu agenţii de proiectare externe, puteţi înregistra un conector de conţinut pentru serviciul de stocare relevant în Oracle Content Management, apoi asignaţi conectorul de conţinut acelui repository, astfel încât contributorii să poată adăuga cu uşurință fişiere la repository direct din spaţiul de stocare extern din cloud.

  • Conţinut inteligent

    Puteţi ajuta contributorii să găsească imagini relevante în căutare, să adauge imagini relevante la elementele de conţinut sau să categorizeze resursele cu taxonomii, activând caracteristica de Conţinut inteligent pe un repository. Când faceţi acest lucru, toate imaginile adăugate în repository şi toate elementele de conţinut create în repository sunt procesate de inteligenţa artificială încorporată şi de serviciile de procesare a limbajului natural, etichetându-le automat în mod corespunzător şi extrăgând cuvintele cheie din textul respectiv.

  • Fluxuri de lucru (nu sunt disponibile în repository-urile Business)

    De obicei, conţinutul necesită verificare şi aprobare din partea colegilor de departament sau a managerilor, înainte de a fi publicat. Puteţi activa o astfel de organizare în repository-ul dvs., asigurându-vă că toate canalele de publicare asignate la repository sunt setate la Doar elementele aprobate pot fi publicate.

    În mod prestabilit, Oracle Content Management permite contributorilor să trimită resursele pentru a fi verificate de managerii de repository.

    Dacă organizaţia dvs. cere să fie revizuit conţinutul într-un flux de lucru compus din mai multe etape de către colegi, editori tehnici, manageri, responsabili pentru conformitate sau echipa dvs. juridică, puteţi înregistra procesele Oracle Integration cu Oracle Content Management şi apoi le puteţi asigna unui repository. Apoi, contributorii pot trimite resursele pentru verificare prin intermediul unui flux de lucru relevant. Participanţii la fluxul de lucru primesc înştiinţări atunci când o sarcină le este asignată şi pot lua măsuri cu privire la resurse, conform rolului care le este asignat în fluxul de lucru.

Permisiuni şi roluri

Pentru a accesa interfaţa cu utilizatorul pentru administrarea conţinutului (Conţinut aflat sub Administrare în meniul de navigare din stânga), este necesar să vi se atribuie rolul de Utilizator Enterprise şi să aveţi unul dintre următoarele roluri de administrator:

  • Administrator de conţinut—acest rol vă permite să creaţi tipuri de resurse şi taxonomii.
  • Administrator repository—acest rol vă permite să creaţi repository-uri de resurse, canale de publicare şi politici de localizare şi totodată să înregistraţi fluxuri de lucru.

Iată ce trebuie să ştiţi despre cine poate vedea sau interacţiona cu diferitele obiecte de gestionare a conţinutului:

  • Repository-uri—Când creaţi un repository, vi se asignează rolul de Manager pe acesta, ceea ce vă permite să editaţi setările şi apartenenţa acelui repository. Puteţi să adăugaţi şi alţi administratori la repository ca Manageri, pentru a le permite să gestioneze respectivul repository. Puteţi adăuga şi alţi utilizatori Enterprise la repository, în calitate de Contributori pentru a le permite să adauge resurse la repository sau ca Vizualizatori pentru a vizualiza resursele din repository.
  • Tipuri de resurse—Atunci când creaţi un tip de resursă, vi se asignează rolul de Manager pe acesta, care vă permite să editaţi tipul şi apartenenţa resursei. Puteţi să adăugaţi şi alţi administratori la tipul de resursă ca Manageri, pentru a le permite să gestioneze respectivul tip de resursă. Pot fi utilizate tipuri de resurse pentru a crea resurse în respectivul repository asociat de către orice membru al acelui repository care are cel puţin un rol de Contributor pe respectivul repository.
  • Canale de publicare (nu sunt disponibile în repository-urile Business) – Atunci când creaţi un canal de publicare, vi se asignează rolul de Manager pe acesta, care vă permite să editaţi setările şi apartenenţa la canal. Puteţi să adăugaţi şi alţi administratori la canal ca Manageri, pentru a le permite să gestioneze respectivul canal. Puteţi să adăugaţi şi alţi utilizatori Entreprise la canal în calitate de Contributori, pentru a le permite să publice resurse pe respectivul canal.
  • Taxonomii—Când creaţi o taxonomie, aceasta este creată într-o stare de schiţă preliminară. Pentru a permite utilizatorilor să categorizeze resursele cu respectiva taxonomie, este necesar să o promovaţi şi apoi să o adăugaţi la un repository.