Despre procesarea confirmării

Captura de conţinut vă permite să vă confirmaţi documentele şi resursele în Oracle Content Management. Pe fila Confirmare creaţi profiluri de confirmare, în care configuraţi setările pentru driverul de confirmare din Oracle Content Management. De asemenea, puteţi restricționa operaţiile de confirmare la un profil de document, astfel încât utilizatorii să poată verifica la intrare numai acele documente din repository care îndeplinesc criteriile specificate în profilul documentului.

Notă:

De fiecare dată când confirmaţi sau verificaţi la intrare un fişier destinat Oracle Content Management, o nouă versiune a fişierului dvs. este creată în repository. Dacă preferaţi ca numele de fişiere să fie unice atunci când confirmaţi fişierele, utilizaţi opţiunile disponibile pe fila Denumire fişier document a profilului de confirmare.

Despre driverele de confirmare de tipul Folder Documents, Repository de resurse şi Repository Business

În cazul în care conţinutul dvs. trebuie să fie confirmat ca documente în Oracle Content Management, atunci puteţi face uz de driverul de confirmare folder Documente. Dar, în cazul în care conţinutul dvs. trebuie să fie încărcat ca resurse de diverse tipuri – tipuri de resurse care sunt acceptate în Oracle Content Management şi configurate pentru repository-ul pe care îl aveţi – utilizaţi în schimb driverul pentru Repository de resurse. Puteţi utiliza acest driver, dacă tipul de resursă digitală este configurat în acel repository pe care îl aveţi în Oracle Content Management. Deci, repository-ul dvs. trebuie să includă tipuri de resurse digitale, în timp ce tipurile de conţinut sunt opţionale. Totuşi, dacă doriţi să stocaţi numai resursele de conţinut, fără a le lua în considerare pentru localizare, publicare şi livrare, alegeţi driverul Repository Business.

Iată ce înseamnă tipurile de resurse digitale şi tipurile de conţinut în Oracle Content Management:

Tipuri de resurse digitale: Oracle Content Management include mai multe tipuri de resurse digitale preinstalate: fişier, imagine şi clip video. De exemplu, o imagine poate include informaţii EXIF care provin de la cameră (dată, oră, locaţie, rezoluţie, etc.), setări de sistem (dată de creare a resursei, ultima actualizare, stare, versiune, etc.) şi metadate personalizate. Este posibil să doriţi să colectaţi drepturile de autor, utilizarea autorizată şi informaţiile de contact pentru fiecare dintre imaginile dvs. Resursele digitale sunt utilizate în diverse moduri, în diverse contexte: site-uri Web, materiale de marketing, campanii prin e-mail, magazine online, bloguri. Resursele digitale sunt utilizate în principal pentru modelarea şi publicarea conţinutului – ca atare, acestea diferă de documentele "obişnuite", care sunt destinate mai mult colaborării, partajării şi sincronizării conţinutului.

Tipuri de conţinut: Un tip de conţinut este un framework utilizat pentru a preciza ce informaţii sunt incluse într-un element de conţinut. Tipurile de conţinut pot avea, de asemenea, machete asociate cu acestea, care determină modul în care ele apar şi ce informaţii sunt utilizate în acea machetă particulară. De exemplu, poate că în lista cu datele de contact ale angajaţilor doriţi să apară doar un subset de informaţii, însă fotografia, locaţia şi titlul postului angajaţilor să apară în alt loc de pe site. Când creaţi un element de conţinut cu un tip de conţinut, puteţi să-l previzualizaţi, pt. a vedea cum o să fie afişat în diferite machete.

Despre documentele de tip imagine şi non-imagine

Formate de ieşire pentru documente tip imagine

  • Fişierele tip imagine pot fi păstrate ca atare sau li se poate face conversia în formate TIFF sau PDF.

  • Fişierele tip imagine care nu sunt păstrate, sunt confirmate pentru Oracle Content Management în noile lor formate.

  • Toate fişierele non-imagine şi imaginile păstrate sunt confirmate pentru repository aşa cum sunt.

Confirmarea documentelor non-imagine

Documentele non-imagine sunt fişiere precum documentele Microsoft Word, Microsoft Excel, PDF sau EML. Puteţi configura profilul dvs. de confirmare, pentru a păstra formatele native ale fişierelor non-imagine. La confirmare, documentele non-imagine sunt procesate diferit faţă de documentele tip imagine:

  • Documentele non-imagine rămân în formatul lor nativ şi nu li se face conversia în format TIFF sau PDF.

  • După ce documentele non-imagine au fost confirmate cu succes de toate profilurile de confirmare online şi care trebuie aplicate, ele sunt şterse din procedură la fel ca documentele tip imagine.

Despre aplicarea profilurilor de confirmare în timpul procesării confirmării

Seturile care sosesc la prelucrarea confirmării sunt gata să fie supuse procesării de unul sau mai multe profiluri de confirmare definite pentru acea procedură. Un set poate fi uniform (de exemplu, constând din toate documentele tip imagine care utilizează acelaşi profil de document) sau variat (de exemplu, constând din documente de tip imagine şi non-imagine asignate unor profiluri de documente diferite). Indiferent de acest lucru, confirmarea setului urmează acest proces general:

  1. Pentru ca un set să ajungă la confirmare, procesorul de confirmare trebuie să fie selectat ca un pas de post-procesare în profilul clientului sau în jobul procesor.

  2. Toate profilurile de confirmare definite pentru procedură sunt rulate pe acel set, fiind supuse următoarelor reguli:

    1. Profilurile de confirmare se execută pe rând, urmând ordinea specificată în fila Confirmare a procedurii dvs.

    2. Profilurile de confirmare trebuie să fie Online. Schimbarea unui profil la Offline dezactivează utilizarea acestuia în procesarea confirmării pentru acea procedură.

    3. Un profil de confirmare omite procesarea oricăror documente al căror profil de document asignat nu corespunde profilurilor de document asignate profilului de confirmare. Consultaţi Restricţionarea unui profil de confirmare bazat pe profilul documentului.

    4. Pe măsură ce Content Capture procesează fiecare document, verifică şi dacă acele câmpuri de metadate obligatorii sunt completate. O eroare apare la un document, în cazul în care câmpurile obligatorii nu conţin valori.

    5. Dacă a survenit o eroare, procesarea confirmării poate să omită documentul, să omită profilul de confirmare sau să anuleze procesarea confirmării.

  3. Content Capture confirmă documentele din setul respectiv.

    1. Content Capture continuă să confirme toate documentele din cadrul setului, repetând acest proces până când toate profilurile de confirmare au fost executate sau apare o eroare care determină anularea întregului proces de confirmare.

    2. Atunci când nu mai există documente restante în cadrul setului, Content Capture şterge setul.

      Dacă un document eşuează la confirmare, el rămâne în cadrul setului şi este generată o eroare.

  4. Când un document a fost confirmat cu succes de toate profilurile de confirmare aplicabile, Content Capture elimină fişierele documentului şi metadatele asociate din cadrul setului.

Despre tratarea erorilor de confirmare

Utilizaţi opţiunile de tratare a erorilor din cadrul unui profil de confirmare, pentru a specifica ce se întâmplă în cazul în care au survenit erori în timpul confirmării unui set. Dacă a survenit o eroare, aveţi posibilitatea să:

  • Treceţi la următorul document

    Această opţiune omite confirmarea documentului curent şi începe confirmarea următorului document din cadrul setului.

  • Treceţi la următorul profil de confirmare

    Această opţiune opreşte executarea profilului curent de confirmare şi începe procesarea următorului profil de confirmare (dacă este specificat).

  • Anulaţi confirmarea

    Această opţiune opreşte executarea întregului proces de confirmare, inclusiv toate celelalte profiluri de confirmare.

În timpul confirmării, se păstrează o înregistrare care indică dacă un document/ataşament a fost confirmat cu succes cu un profil de confirmare. Atunci când un document/ataşament este pe punctul de a fi confirmat de un profil de confirmare, se efectuează o verificare pentru a vedea dacă documentul/ataşamentul a fost deja confirmat cu succes. Dacă aşa stau lucrurile, documentul/ataşamentul nu va fi încercat din nou.

Indiferent de setările referitoare la erori, toate documentele în care a survenit o eroare rămân în set, până când eroarea este rezolvată şi ele sunt confirmate cu succes.

Despre documentele care rămân după confirmare

În cazul în care documente neconfirmate rămân într-un set după ce au fost executate toate profilurile de confirmare, blocarea setului este eliminată şi setul este pus într-o stare de pregătire, astfel încât să poată fi deschis în clientul Content Capture.